Hoe droog je bloemen? DIY: Je eigen droogboeket maken!

Hoe droog je bloemen?

DIY: Je eigen droogboeket maken!
16 November 2020

In dit artikel leggen we uit hoe je je eigen bloemen kunt drogen! Krijg antwoord op vragen als: Hoe lang moet ik mijn bloemen drogen? Welke bloemen zijn geschikt om te drogen? En waar moet ik mijn bloemen laten drogen.

Hoe lang moet je bloemen drogen?

Bloemen drogen is niet zo 1,2,3 gepiept. Wanneer je dit met beleid en geduld doet zul je een onwijs mooi en natuurlijk resultaat krijgen. Hoe lang de bloemen moeten drogen is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de ruimte waar je ze droogt, de soort van de bloem en de grootte van de bloem. Bloemen drogen kan één tot acht weken duren. Het is dus een proces van uitproberen, naarmate je dit vaker doet weet je precies welke bloemen het snelste drogen en welke plekken in jouw huis zich het beste lenen voor het drogen van bloemen!

Bloemen drogen in de magnetron?! Goed idee of niet?

Voor de mensen die geen geduld hebben is er ook de optie om je bloemen te drogen in de magnetron. Maar is dit wel een goed idee?

Voor deze methode heb je silica gel nodig. Dit zorgt ervoor dat de bloemen in de goede vorm gedroogd worden.

Gebruik een magnetron bestendige bak waarin je bloemen passen en die in de magnetron past. Bedek de bodem met silica gel en zet de bloemen er met de kop omhoog in. Doe hierna weer een beetje silica gel over de bloemen.

Hierna kan het geheel in de magnetron. De temperatuur en tijd zal afhankelijk zijn van de soort bloem die je droogt, dus deze stap vereist een beetje vallen en opstaan. Rozen kunnen bijvoorbeeld meer warmte weerstaan, terwijl madeliefjes lagere temperaturen nodig hebben. Start de magnetron 2-5 minuten op 1 tot 2 niveaus boven ontdooien. Om er zeker van te zijn dat de bloem goed droogt is het handig om regelmatig tussendoor te controleren. Mocht het nu nodig zijn, kun je de hitte en de tijd aanpassen. Reinig de bloemen hierna van de silica gel en besproei ze met acrylspray.

Ondanks dat dit een snelle manier is om je bloemen te drogen zitten er ook nadelen aan. Zo is het een van de duurste methoden om je bloemen te drogen. Silica gel is namelijk niet goedkoop, ook is het verschrikkelijk om schoon te maken als je geknoeid hebt. Het is dus een overweging die je maakt in vergelijking met (gratis) bloemen drogen aan de lucht wat het meest natuurlijke resultaat zal geven.

Welke bloemen drogen mooi in? De beste bloemen om te drogen

Niet alle bloemen zijn geschikt om te drogen. Er zijn bloemsoorten die veel vocht bevatten, bij het aan de lucht drogen van bloemen wil je vermijden dat je deze bloemen gebruikt. Hierdoor zal het namelijk heel lang duren voordat de bloem droogt en is er een kans dat de bloem gaat rotten.

Gedroogde Lavendel Roze

Bloemen zoals hortensia's, ridderspoor, lavendel, papaver, rozen, strobloemen en duizendblad zijn goede bloemen om mee te beginnen. Ook grassoorten zijn ideaal om te drogen. Deze bloemen hebben houtachtige en stevige steeltjes en zullen dus snel drogen. Hierdoor blijven de bloemen in tact en gaan ze niet rotten.

Maar ook hierbij geldt: probeer vooral veel dingen uit!

Boeket laten drogen

Wil je nou een mooie herinnering aan je trouwdag? Of lang genieten van een boeket die je van een geliefde hebt gekregen? Door de bloemen te drogen heb je maandenlang plezier van je boeket!

Droogboeket Field Flowers - Dry FLWRS

Een boeket drogen doe je als volgt:

Maak kleine bosjes van je boeket en hang ze ondersteboven op een plek waar geen of weinig zonlicht komt. Hierdoor blijft de kleur van de bloemen het mooiste. Voor het beste resultaat hang je de bosjes op een warme plek waar je goed kunt ventileren. Dit kan bijvoorbeeld in een lege kast of op zolder. De bloemen zullen week na week steeds meer drogen en verkleuren. Wanneer de steel nog flexibel is, is de bloem nog niet droog genoeg. Wacht net zo lang tot de bloemen broos aanvoelen.

Binnen een paar weken zullen de bloemen droog genoeg zijn. Kies een vaas waar je boeket mooi in uitkomt, bekijk hier de collectie van Dry FLWRS. Nu kun je maanden lang genieten van je droogbloemen boeket!

Maar mocht je echt ongeduldig zijn, kun je altijd een droogboeket bestellen op www.dryflwrs.nl (;

Whatsapp met ons