Welke kleuren passen bij elkaar in je woonkamer? 5 Tips

Welke kleuren passen bij elkaar in je woonkamer?

5 tips om de kleuren in je woonkamer te laten matchen!
28 November 2020

Voor veel mensen een welbekend probleem: Welke kleuren moet ik nou bij elkaar kiezen om een leuke stijl in mijn woonkamer te creëren. Het vinden van de juiste kleuren voor je woonkamer kan een grote uitdaging zijn: De trend van het moment veranderd constant, bij verschillende stijlen woningen passen verschillende kleuren en niet onbelangrijk; Smaken verschillen! :)

In dit artikel delen we 5 tips die je kunt gebruiken en helpen we je met de vraag: Welke kleuren passen bij elkaar in je woonkamer?

Tip 1: Gebruik de kleurencirkel

Misschien wel bekend voor sommigen: de kleurencirkel van Johannes Itten. Deze kleurencirkel wordt gebruikt om inzichtelijk te maken hoe de verschillende kleuren met elkaar een relatie hebben. De cirkel bestaat uit twaalf verschillende kleuren waarbij je aan de linkerhelft van de cirkel de 6 koude kleuren en aan de rechterkant de 6 warme kleuren terugvind.Kleurencirkel Johannes Itten | Welke kleuren passen bij elkaar woonkamer

Primaire kleuren

In het midden van de cirkel vind je de drie primaire kleuren: Rood, blauw en geel. Deze kleuren kun je niet zelf maken en vormen de basis voor alle andere kleuren.

Secundaire kleuren

Op het moment dat je twee primaire kleuren met elkaar mengt krijg je secundaire kleuren. Een voorbeeld van een secundaire kleur is groen, de menging van geel en blauw.

Tertiaire kleuren

Tertiaire kleuren krijg je op het moment dat je een secundaire kleur met een primaire kleur mengt of 2 secundaire kleuren met elkaar mengt. De tertiaire kleuren liggen hiermee tussen de primaire en secundaire kleuren in.

Zwart/Wit

Zoals je misschien hebt opgemerkt staan zwart en wit niet in de kleurencirkel. Dit komt omdat zwart en wit technisch gezien geen kleuren zijn. Zwart en wit kun je wel gebruiken om een kleur donkerder of lichter te maken.

Misschien een ietwat theoretische eerste tip om je woonkamer kleuren te kiezen. Echter door je te verdiepen in de theorie achter de verschillende kleuren kun je betere keuzes maken om jouw ideale kleurencombi te bepalen. Dus op naar tip 2!

Tip 2: Beperk het aantal kleuren in je woonkamer tot 4

Kies een basiskleur voor je woonkamer

Je hoofdkleur is de belangrijkste kleur in je woonkamer en wordt ook wel de basiskleur genoemd. Het kiezen van je hoofdkleur is een belangrijke keuze en natuurlijk sterk afhankelijk van je smaak en van de stijl van jouw woning.

Door jezelf goed in te beelden wat voor sfeer je met je woonkamer wilt uitstralen en een keuze te maken uit één of meerdere van de volgende stijlen kunnen we je misschien wat richting geven met het maken van de juiste keuze.

Energiek

Modern

Robuust

Rustgevend

Industrieel

Avontuurlijk

Vintage

Landelijk

Ook kun je natuurlijk social media gebruiken en kijken op bijvoorbeeld pinterest en instagram naar welke kleuren andere mensen in hun woonkamer gebruiken om inspiratie op te doen.

Kies maximaal 3 bijkleuren voor je woonkamer

Na het kiezen van je basiskleur kun je bijpassende bijkleuren kiezen. Ons advies is om hier niet meer dan 3 bijkleuren voor te kiezen zodat het geen kermis aan kleuren wordt in je woonkamer.

Tip 3: Gebruik deze soorten kleurcombinaties

CONTRASTERENDE KLEUREN

De kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel uit tip 1 zijn contrasterende kleuren. Contrasterende kleuren worden ook wel complementaire kleuren genoemd omdat het gebruik hiervan elkaar versterkt. Met het gebruik van contrasterende kleuren in je woonkamer zorg je voor een energieke en krachtige uitstraling. Ben jij dus opzoek naar een moderne, energieke of avontuurlijke woonkamer? Dan is het gebruik van contrasterende kleuren wellicht een goede keuze.

HARMONIEUZE KLEUREN

De kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel zijn harmonieuze kleuren. Het gebruik van harmonieuze kleuren zorgt voor een mooie eenheid en neutrale look. Het gebruik van harmonieuze kleuren kan goed passen in een rustgevende of landelijke stijl woonkamer.

TOON OP TOON KLEUREN

Toon op toon of de veelgebruikte franse term: Ton-sur-Ton kleuren zijn gelijke kleuren met een andere hoeveelheid wit. Ton-sur-Ton kleuren worden met name gebruikt om subtiele nuances te leggen in de stijl van je woonkamer. Zo kun je bijvoorbeeld door verschillende soorten grijs een industriële uitstraling creëren. Ook zie je deze stijl vaak gebruikt worden met verschillende tinten wit.

Tip 4: De meest populaire kleurcombinaties voor in je woonkamer

Ben je opzoek naar de populairste kleurcombinaties die momenteel worden gebruikt in de woonkamers van Nederland? Hieronder vind je een overzicht van veel gebruikte kleurcombinaties.

GROEN/GOUD/ZWART

Groen is een hele populaire basiskleur op het moment, groen is een kleur die goed gebruikt kan worden in avontuurlijke en robuuste woonkamer stijlen. Groen is ook een kleur die staat voor ontspanning en balans.

De kleur groen is momenteel erg populair in combinatie met goud en zwart we zien vaak woonkamers voorbij komen waarbij groen als basiskleur wordt gebruikt en deze wordt gecomplementeerd met leuke gouden en zwarte woonaccessoires.

BLAUW/GOUD/WIT

Een andere kleur die we vaak langs zien komen in de verschillende woonkamers is blauw. Ook blauw wordt vaak gecombineerd met goud of okergeel. Er zijn heel veel verschillende tinten blauw die gebruikt worden waarbij je met de lichtere tinten een wat energiekere uitstraling krijgt en met de donkerdere tinten een warmere en landelijkere uitstraling van je woonkamer zult bereiken.

COGNAG/WIT/ZWART

Hou jij van een robuuste, stoere of rauwe uitstraling dan is de kleurcombi cognac, wit en zwart misschien wat voor jou. Dit is met name onder de mannen een erg populaire kleurencombinatie. Je kunt bijvoorbeeld een cognac lederen bankstel combineren met mooie lichte pampasgrassen en zwarte woonaccessoires. Hiermee zorg je voor een stoere uitstraling met toch een vrouwelijke touch ;)

PAARS/GROEN/ZWART

Een opkomende basiskleur die steeds meer gebruikt wordt is paars. Dit zien we in lichte (bijna roze) varianten en ook donkerdere paarstinten worden steeds meer gebruikt. De paarse basiskleur kun je goed aanvullen met groene en roze bijkleuren. Zo kun je bijvoorbeeld voor een paarse wand mooi aankleden met een zwarte kast en daarbovenop een droogboeket met groentinten.

Paars gebruiken als basiskleur is misschien voor je gevoel een gewaagde keuze waar je van moet houden maar het is een kleur die goed te combineren is met veel verschillende andere kleuren.

Tip 5: Maak een woonkamer moodboard

Om je een goed gevoel te geven van wat het beste bij jou/jullie past is het een goed idee om, voordat je een definitieve keuze maakt, een moodboard te maken.

Heb je een partner of huisgenoot die ook mag meebeslissen? Maak dan eerst afzonderlijk van elkaar een moodboard waarin je verschillende kleurcombinaties die je mooi vind uiteen zet. Als tweede stap kunnen jullie dan een combinatie maken van jullie "eigen" moodboards en zo elkaars stijlen combineren.

Online zijn er verschillende tools die je kunt gebruiken om een moodboard in elkaar te zetten. Voorbeelden zijn Canva, Gomoodboard en Milannote. Zelf gebruik ik eigenlijk altijd Pinterest om moodboards mee te maken.

Op naar je nieuwe woonkamer!

Ik hoop dat je wat kunt met de tips in dit artikel en kun je nu aan de slag met het kiezen van de kleuren voor je woonkamer. Wil je vaker nieuwtjes ontvangen over interieur, droogbloemen & woonaccessoires? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief onderaan de website!

Ben je opzoek naar producten om je woonkamer een boost te geven? Kijk dan eens naar onze mooie pampasgrassen, droogboeketten en leuke woonaccessoires!

Whatsapp met ons