Zolder Inrichten: De #1 handleiding (7 eenvoudige stappen)

Zolder Inrichten: De #1 handleiding (7 eenvoudige stappen)


Richt je zolder in met deze handige handleiding!
23 March 2021

In dit artikel leggen we in 7 eenvoudige stappen uit hoe jij je zolder kunt inrichten.

Zo richt jij comfortabel en aantrekkelijk je zolder in

De zolderkamer is vaak een ruimte waar weinig aandacht aan besteed wordt. Voor velen is het vooral een praktische opbergruimte maar er zijn ook tal van mogelijkheden om hier een aantrekkelijke slaapkamer of relaxruimte van te maken. Wij geven je een aantal zolderkamer inrichten tips die jou helpen om deze bovenruimte een aantrekkelijke plek te maken.

Zolderkamer werkplek

Stap 1: Voor welk doel wil je de zolderruimte gaan gebruiken?

Bedenk je allereerst voor welk doel je de zolder wilt gaan gebruiken. Wordt de zolderkamer een speelkamer voor de kinderen of ga jij er zelf jouw eigen ruimte van maken? Dit bepaalt welke zolderkamer meubels je wilt plaatsen en die vormen de hoofdmoot van het interieur. Laat je dus niet enkel leiden door het idee dat een zolder geschikt is voor opslag maar zie de zolderruimte als extra kamer in jouw woning. Een kleine zolderkamer inrichten kent extra beperkingen maar we vertellen je nu hoe je die ruimte zo goed mogelijk kunt gebruiken.

Stap 2: Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van de beschikbare ruimte (Zolder met schuin dak inrichten)

In Nederland hebben veel zolderruimtes schuine wanden omdat de daken een puntvorm hebben. Een geschikte inrichting voor de zolder met schuin dak kan lastig zijn. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je alleen in het midden van de zolder voldoende mogelijkheid hebt om te staan. Het kan dan handig zijn om zolderkamer inbouwkasten te plaatsen om zo alsnog nuttig gebruik te maken van deze loze ruimte. Als jij besloten hebt dat je jouw zolderkamer gaat inrichten als slaapkamer dan kun je onder een schuine wand eventueel het bed plaatsen. Tegenwoordig kunnen veel meubels op maat gemaakt worden en zo perfect worden aangepast aan de mogelijkheden van jouw zolderruimte.

Zolderkamer slaapkamer

Stap 3: Besteed aandacht aan de meubels

Vervolgens is het noodzaak om te kijken naar de zolderruimte meubels die het meest geschikt zijn.

Het kiezen voor meubels van dezelfde materialen en kleuren zorgt voor rust en overzichtelijkheid in de ruimte en een strakke zolderkamer inrichting. Online kun je eenvoudig verschillende zolderkamer stijlen met elkaar vergelijken en persoonlijke smaak speelt een grote rol. De industriële look is tegenwoordig helemaal hip en kan ook van jouw zolderverdieping een trendy omgeving maken. Vul dit aan met de nodige kleuren en je beschikt over een strak design dat je met trots aan het bezoek kan laten zien.


Stap 4: Gebruik vrolijke kleuren

Het gebruik van kleur kan jouw zolderkamer inrichting een vrolijke uitstraling geven. Natuurlijk zijn veel kleuren niet voor iedereen geliefd omdat het een ruimte tegelijkertijd ook drukker maakt. Het is daarom belangrijk om enkele basiskleuren te kiezen bij het zolderkamer inrichten en op basis hiervan accessoires te kopen. De kleuren van nu, die je ook kunt gebruiken bij jouw zolderruimte renoveren, zijn met name pasteltinten met blauw, roze, geel en groen. Er is in deze kleuren gelukkig daarom een veelvoud aan kussens, kaarsen, wanddecoraties en praktische spullen te koop waarmee je een zolder kunt inrichten voor een zachte prijs. Zorg daarmee voor eenvoud en rust door middel van de juiste kleuren en mijd het combineren van veel felle kleuren omdat dit zorgt voor chaos en een onoverzichtelijk geheel.

Pastelkleur roze

Stap 5: Zorg voor voldoende licht

Veel zolders zijn helaas enkel voorzien van een aantal kleine ramen die nauwelijks genoeg daglicht binnen laten. Als jij van jouw zolderkamer een leefruimte wilt maken, kun je overwegen om dakkapellen te laten plaatsen. Dit vereist weliswaar een flinke investering, maar het zorgt direct voor meer licht en een gezondere leefomgeving. Ook bij jouw inrichting kun je zorgen voor voldoende kunstmatig licht waarbij het aan te bevelen is om dit als laatste stap uit te voeren, omdat het een lastig punt is en compleet afhankelijk van de afgeronde indeling.

Stap 6: Vergeet ook de technische vereisten niet

Zolderkamers zijn helaas nog al eens slecht geïsoleerd. Om energiekosten te besparen en dagelijks comfortabel gebruik te kunnen maken van jouw zolder kan het verstandig zijn om jouw zolderkamer te isoleren voordat je begint met de daadwerkelijke inrichting. Gelukkig kan een beetje handige klusser hierbij veel zelf doen maar voor een grootschalige zolderrenovatie is het aan te bevelen professionele hulp in te schakelen. Er wordt door veel huiseigenaren daarnaast weinig aandacht besteed aan de afwerking van de zolder, die de nette uitstraling van jouw nieuwe zolder onderbreekt.

Stap 7: Denk aan de toegang tot jouw zolder

Als jij van jouw zolderruimte een vaste ruimte wilt maken dan is het aan te bevelen om te kijken naar de toegang tot jouw ruimte. Een vaste zolderruimte trap zorgt ervoor dat je gemakkelijk even naar boven loopt en van jouw zolder bijvoorbeeld een volwaardige slaap- of studeerkamer kunt maken. Een uitklapbare trap is niet bepaald uitnodigend en helaas is dit soms noodzakelijk, maar dit wordt bepaald door de constructie en kun je, met enige technische kennis, zelf beoordelen.

Ga daarom nu aan de slag met het inrichten van de perfecte zolderruimte. Met behulp van bovenstaande tips kun jij op de zoek naar de juiste meubels en accessoires. Aan de slag gaan met jouw zolderruimte klinkt misschien als een grote klus maar je merkt snel dat je er ook plezier aan beleeft. Tenslotte ga je voor de finishing touch. Met onze droogboeketten en unieke andere accessoires kun jij jouw zolderruimte aansluitend helemaal af maken.

Gedroogde Dahlia

Whatsapp met ons